4. 11. 2010

Vážené reklamní zdravotnictví!

Jsem enfant terrible. Proto mám rád rebely. A je jedno, zda tahají směrem kupředu, bokem, anebo spíše přes obecnou rozjuchanost nějakou módou, zůstávají u země (můj případ). Takže v principu jste mě svou kauzou s Vilémem Rubešem pobavili. Ale současně (když jsem si o vás něco nastudoval) jste mě rozčarovali. Vysvětlím:

Nechápete značky

Vaši značku jsem musel hledat. Na Facebooku (ať už vám slouží k čemukoliv) tam máte místo ní maňáska. Při její známosti a rozpoznatelnosti – ale to je vaše věc. Svou značku bych vám ovšem (i kvůli níže zmíněným věcem) rozhodně nesvěřil.

Nechápete atributy značek

Nic proti stylizaci a příběhu. Ale že neumíte bez pózování odpovědět ani do ankety v odborném periodiku svědčí i tom, že nevíte, kde a kdy přestat. Jediný atribut nerovná se značka.

Nechápete B2B

Reklama je produkt prodávaný firmám. Myslíte, že marketingový manažer hodnocený podle výsledků má nekonečný smysl pro srandu? Osobně možná ano. Profesně bych si tipnul, že ani ne.

Nechápete služby

Reklama coby produkt je služba. Reklama na reklamu je tedy pouhý příslib, že se něco stane. Nebyl bych rád, kdyby cestovka do alelujá žertovala o mé dovolené, kterou s ní mám ve svém draze ušetřeném čase absolvovat. O penězích ani nemluvě.

Nechápete roli humoru v reklamě

Od klauna si klidně koupím prdící sáček. Audit komunikací ani náhodou. Když se dopustíte zásadní boty na základě které přesměruji miliony jinam, vezmeme to sportovně? Vy jo. O tom nepochybuji.

Nechápete teorii komunikací

Humor je velice subjektivní. Vlastně jde o hru s absurditami. Jenomže vaše absurdity mohou jiným připadat urážlivé nebo hloupé. Vám dokonce ani někteří klienti nepřipadají dost zábavní – natož jejich početné publikum. Reklama ovšem cílí do širokého osobnostního spektra. Na to vaše předpotopní představy o “cílovce” už dneska nestačí. To jste se zasekli někde ve fousatých dobách segmentového marketingu. Proto i váš vlastní nikdy a nikde nekončící “humor” bude vždycky část potenciálních klientů odrazovat – i kdyby nakrásně byli po formální stránce vaší “cílovkou”.

Nechápete praxi komunikací

Kromě všech bodů zmíněných výše o tom svědčí nejlépe právě kauza Rubeš. Ovšem vaše představa, že pajcnutý obecný bríf pro reklamní kampaň má něco dočiněni se “strategickým konceptem činnosti podniku” rovněž hodně napovídá.

Nechápete branži

To se vám někdy v této profesi stane, že se zastavíte a řeknete si, že tohle už dělat nebudete. Tanagra byla Vilémův projekt a chuť nebo nechuť v něm pokračovat je výhradně jeho věcí. Vy snad fakt věříte tomu, že vaše nynější póza vám vydrží až do konce dnů? Na to medicínské bonmoty nestačí a tajná dětská mluva typu klient=pacient už vůbec ne. A podle toho co předvádíte navenek, bych “hop” ještě rozhodně nekřičel.

Nechápete význam slova zadavatel

Vyjádření typu “Záporně mě zaujalo asi pět neuskutečněných neskutečných BTL kampaní, které jsme u klientů v poslední době neprosadili - jako vždy byla odvaha v kalhotách a strach z netradičního pojetí”, mluví za vše. Své geniální myšlenky realizujte za své peníze. Váš despekt ke klientovi a jeho znalostem o vlastním podnikání, produktech, distribuci, situaci na trhu atd. je dechberoucí. Jestli se totiž domníváte, že rozpoznáte coby komunikační agentura “silné a slabé stránky podniku” na základě nějakých (nedejbože vlastními silami prováděných) průzkumů trhu jak tvrdíte na svých stránkách, pak opravdu ani netušíte, kdo to zadavatel vůbec je a jaká vaše role v jeho podnikání.

Nechápete ani svůj vlastní trh

Musím říct, že mě zarazilo, jak se hlásíte k fullservisu. Tohle už dneska neumí NIKDO. Další tvrzení z vašich stránek “V současné době je trh reklamních služeb již relativně konsolidovaný, a nutno podotknout, i dosti konzervativní” je z jakési jiné planety. Stejně jako představa, že to co věci změní, je zrovna hravost. Pokud nemáte představu o čem mluvím, zde je trocha mé blogografie na toto téma:
Lidé, vždyť vy kašlete na reklamu! A ona je pak v krizi... (2006)
Má reklama budoucnost? (2006)
Revoluce? Na českém reklamním rybníčku možná první vlnky. (2009)

Závěr jste napsali sami

Tento spot by nevznikl, kdybyste na sebe neupozornili zrovna přes své intelektuálně gigantické facebookové působení. To mě přimělo zapátrat trochu hlouběji. Stejně to ovšem mohlo zůstat jenom jako šuplíkovka. Občas si prostě jenom udělám jasno v tom, co si o věci myslím, ale nezveřejním to.
Dneska ráno jste mě to ovšem doslova donutili dopsat a publikovat:
image
Vše podstatné jsem napsal už na místě. Obrázek, jak jste doopravdy doma v PR, sociálních sítích a jak moc je pravdivé tvrzení že jste “Facebook-friendly” si už čtenáři jistě udělali sami. Já bych k tomu jenom podotkl, že naplňujete všechny podmínky proto , aby vás uživatelé hlásili kvůli obtěžování, osobním výpadům a pomluvám. Co budete dělat až vám zmizí osobní profily nebo firemní stránka? (Já to neudělám, neb to považuji pouze za vaši nebetyčnou mladickou zhůvěřilost.)
Musím poznamenat ještě něco: Ano, mé představy o tom, co je na trhu potřeba, se liší od mnoha lidí, kteří v této branži působí. Najdou se mezi nimi i nepochybní patlalové a tlučhubové. Mohu si ovšem o jejich odborných postojích, práci, nebo způsobu podnikání myslet co chci, ale zasluhují si respekt. Za prvé, nikde není napsáno, že mám patent jediné a konečné pravdy. A pak: Jestli něco může pomoct české reklamě, pak je to podle mého názoru právě inovativnost a různorodost projektů, které tady v poslední době vznikly.
Pokud si myslíte, že všichni ostatní jsou vaši “fullservisoví” konkurenti, pak ale patříte do raných devadesátých let. I já se tehdy v barvách GGK (tenkrát ještě bez přídomků) proháněl po podnicích a dělal si zářezy na futra, kde jsme zase vypekli “ostré hochy” z BBDO – a kde oni nás. Dnešní reklamní průmysl směřuje ke specializaci a kooperativnímu modelu (viz poslední článek v blogografii, nebo dokonce nedávná vyjádření Martina Sorella, který nutí k mnohem užší spolupráci vlastní firmy ve WPP).
Nevím, kdo s vámi bude chtít při tomto způsobu komunikace s ostatními spolupracovat. Tipnul bych si, že klientům se rovněž nebude chtít odpovídat na otázky typu “s kým to proboha děláte?”
Je to škoda. Zlínské absolventy si vážím, považuji je za nejlepší kolegy i protějšky u zadavatelů. Takže poskládání agentury převážně z tamějších absolventů je dle mého skvělý nápad s ohromným potenciálem.
Pokud ho nepotopí váš korporátní amatérismus.
Vaší hantýrkou: Není náhoda, že se zdravotníci očkují jako první. Mají totiž nákazy léčit. Ne šířit.

11 komentářů:

  1. Poslední věta pobavila. Jinak mi to přijde jako plaácání prázdné slámy, aneb střed tří Eg... A vždy mě fascinuje české použití hodně silných slov pro dost okrajové maličkosti. No ale konec konců, není to můj blog, jsem pouze čtenářem a mezi zúčastněné pány nevidím.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, stát se to na stránkách pokrývače, snad bych to i bral jako srandu.

    Jenomže tohle je i odborný průšvih. A žel, u jednoho z nadějných startupů. Který slibuje, že bude komunikační problémy řešit, ne vytvářet a pak infantilně nezvládat.

    Mé ego je v klidu. Nejsem Rubešův advokát (a také si umíme skočit do úsměvu). Naopak - já až na drobné výjimky nepíšu o ničem, co by se mě osobně dotýkalo.

    Tohle je prostě odborná bota, které má své kořeny v podivných představách o naší práci. A to už je spíše stavovský problém. Myslím, že po dvaceti letech v takto stresujícím povolání s tím už ego nemá co dělat.

    To už má člověk pro strach z jakýchkoliv komunikací uděláno ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Za sebe mohu říct, že od firmy, která mě bezostyšně nutí rolovat webovou stránku neustále z leva doprava, bych si nenechal udělat ani letáček. :-(
    Nadto mi dokonce na úvodní stránce radí: "Pro pohyb po Reklamní klinice volte posuvníky svého prohlížeče (hlavně ty pravolevé)." Reklamní agentura má web, který vyžaduje nápovědu? To je absurdní.
    Že se mi ve flash verzi nepodařilo najít vypínání zvuku, považuji už jen za třešničku na dortu.

    Ale především: Ten jejich rádoby vtipný lékařský žargon je velice otravný! Jak se mohou o svých klientech vyjadřovat jako o pacientech? A proč si mám „připadat jako doma na klinice?“

    Prázdné sekce „nadlinka“ a „podlinka“ v portfoliu společnosti pak jen dokreslují její celkový amatérismus…

    OdpovědětVymazat
  4. Já se musím reklamní kliniky trochu zastat :)

    ad) "Své geniální myšlenky realizujte za své peníze." To udělali - viz jejich geniální web.

    Pokud jim někdo po prohlídce jejich webu zadá nějakou práci, může snad ve výsledku očekávat něco jiného, než zrod prudce inovativního a geniálního výplodu, který svým netradičním přístupem pravděpodobně přepíše prinicipy ve fungování reklamy a marketingu, změní tím myšlení a vnímání lidí a možná se i zeměkoule začne točit opačně? Já bych od nich rozhodně nic menšího nečekal :)

    Proto chápu i to, že je naštve, když jim někdo odmítne připravené kampaně. Mě by taky štvalo, kdybych se všemi možnými dostupnými prostředky snažil okolí dát vědět o tom, co jsem zač a oni by se pak ti mí "pacienti" v poslední chvíli probrali z komatu a začali myslet. To je přece k vzteku :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den. Promiňte, ale svalovat vinu, za to že jsem životně či pracovně někdy neúspěšný na všechny kolem, kdo s vámi nesouhlasí, není zrovna vizitka sebevědomého profesionála. Nebo aspoň tímto způsobem na mě obsah vašeho blogu působí.

    Tím nemyslím odbornou stránku. Ta je pravý opak. Inspirativí, dynamická, srozumitelná, prostě pro člověka zabývající se marketingem velmi inspirativní.

    Možná by to chtělo trochu více nadhledu a poskytnout prostor individualitě a jinakosti. Nechci hodnotit, ale tohle jsou rozporuplné pocity, které ve mně čtení vašeho blogu vyvolalo.

    PS: Každý se může mýlit a vývojově moudřet. Vemte si to sám u sebe například u příspěvku, který jste před rokem věnoval facebooku ohledně jeho potenciálu vydělávat a skepticismu k získání nových investorů. Uběhl rok a vaše tehdejší předpovědi se dnes ukázují jako minela.

    Jinak hodně zdaru a příjemné prožití vánočních svátků.

    OdpovědětVymazat
  6. No tohle je ale opravdu srandovní komentář, milý Anonyme... Na koho konkrétně prosím svaluji vinu? A za co? A děkuji za optání, doma dobrý a na nedostatek zajímavé práce si také nemůžu stěžovat... No a rada ohledně vašich dojmů - prostě nečtěte, co vás může dezorientovat ;-).

    Prostor jaké jinakosti a individualitě bych měl poskytovat na svém osobním blogu, který jaksi z principu vychází z mé individuality? S jinakostí nemám problém do momentu, pokud neodporuje objektivním faktům.

    To co jsem řekl o Facebooku před rokem stále platí. Jeho schopnost monetizovat to množství uživatelů stále roste jenom velice pomalu. Takže před vynášením soudů bych si o tom nejdříve něco zjistil. Ale protože se mi to nechce rozvádět, alespoň dvě reference, které s odstupem půlroku a roku stále nevyvracejí nic z toho, co jsem napsal já v listopadu 2009:

    http://247wallst.com/2010/06/29/facebook-gets-another-120-million-investment/

    http://www.fool.com/investing/general/2010/11/21/facebooks-value-potential-comes-down-to-revenue.aspx

    A nakonec nějaký komentárek od samotného Zuckerberga o tom, proč nechce jít na burzu (radši doplním důvod mezi řádky - protože pak by musel s pravdou ven - a tedy i s náklady):

    http://www.businessinsider.com/facebook-ceo-ipo-2010-9

    OdpovědětVymazat
  7. Jak si m potom jeden dělat objektivní úsudek, když mu nic neřeknou :-)


    http://www.m-journal.cz/cs/aktuality/zive:-microsoft-chtel-v-roce-2007-odkoupit-facebook-za-15-miliard-dolaru__s288x7588.html

    OdpovědětVymazat
  8. Tomu nějak nerozumím... V tom článku není nic nového kromě faktu, že novináři už blouzní o nesmyslných padesáti miliardách - na tohle číslo dosáhne v nejlepším případě tak za tři roky (pokud si udrží dosavadní tempo). Dneska už nikdo Zuckerbergovi přihazovat ani nechce (kromě hedgeových fondů).

    O co šlo Ballmerovi tehdy je jasné - i to, že mu to TEHDY za to stálo.

    Stále ovšem nechápu, co to má společného s článkem, pod kterým zde diskutujeme.

    Takže šup-šup, ještě jednou a pomaleji si přečíst ty články na které jsem odkazoval posledně a už nechytračit, prosím.

    OdpovědětVymazat
  9. Reklamni kliniku doporucuji nenajimat (z vlastni zkusenosti), opravdu antiprofesionalita :)

    OdpovědětVymazat
  10. S Reklamní klinikou mám pouze negativní zkušenosti :(

    OdpovědětVymazat
  11. Připojte se ke mně a oslavte tento skvělý a dokonalý den, který udělal můj pán Bůh za použití těchto skvělých a mocných léčivých lékařů jménem Dr.Wealthy k uzdravení mé nemoci HIV / AIDS, která mě nyní bez řešení řeší více než 6 let, hledám za řešení online a přes nemocnici mi stále dávají orientaci na drogy, které mohou vyprchat po mých letech. Když jsem mi Dr.Wealthy pomohl vymazat moji nemoc z mého života, dlužím ti moc za to, že jsi mě opravdu uzdravil a znovu kontaktujte Dr.Wealthy pro léčbu Hiv dnes na: wealthylovespell@gmail.com whatsapp ho s +2348105150446

    OdpovědětVymazat

Pokud chcete použít přezdívku, zvolte si možnost z otevírací nabídky "Název/adresa URL". Stačí pak vyplnit přezdívku do kolonky Název, adresa není povinná.